Koliko košta imati kućnog ljubimca u Srbiji?

Ulice Srbije pune su izgladnelih mačaka i pasa koji nemaju dom, a u vestima gotovo svakodnevno možemo pročitati različite teme vezane za izgradnju azila, kao i za tretman životinja u njima.

S tim u vezi, nameće se činjenica da bi usvajanje lutalica potpomoglo rešavanju ovog problema, ali postavlja se i pitanje – da li građani imaju dovoljno sredstava da izdržavaju ljubimca?

Iako veliki broj ljudi kada poželi kućnog ljubimca kupuje rasnu životinju po pozamašnoj ceni, mnoge osobe koje su usvojile uličnog psa ili mačku imaju gotovo jednake troškove kada je briga o ljubimcu u pitanju.

Činjenica da posedovanje ljubimca iziskuje veliku odgovornost i posvećenost nije jedina koja otvara dilemu da li usvojiti životinju – veliku prepreku predstavlja i faktor finansija.

Uprkos tome što su hrana za ljubimce i veterinarske usluge uvek bile skupe, inflacija na proizvode porasla je ne za 50 odsto, nego za više od duplo.

Hrana za kućne ljubimce

Dobro je poznato da i mačke i psi treba da jedu barem dva puta dnevno, ali i da su mesožderi, pa je njihovom organizmu potrebna hrana sa proteinima mesa.

Jedna kesica srednje klase gulaša za mačku sada košta između 66 i 120 dinara, a za pse u proseku 15 dinara više.

To znači da je na dnevnom nivou potrebno izdvojiti oko 200 dinara samo za gulaš, za one vlasnike koji žele da svakodnevno hrane svoje ljubimce gulašom.

Međutim, pored gulaša u kesicama, u pet šopovima se može naći i mokra hrana pakovana u limenke, koja je dosta ekonomski pristupačniji vlasnicima pasa i mačaka jer kilogram gulaša u tom slučaju mogu da kupe i za 300 dinara.

Pored gulaša, životinjama su potrebne i granule koje sadrže vitamine i minerale potrebne njihovom telu.

Oko 300 grama granula može se kupiti po ceni od oko 200 dinara, a kesa granula za mačku trajaće oko sedam dana, dok će je psi nešto sporije potrošiti.

Granule za pse i mačke moguće je kupiti i u većim ambalažama, čemu pribegava sve veći broj vlasnika jer u tom slučaju potroše manje novca, a džak hrane traje znatno duže.

Milena, vlasnica haskija i dve mačke iz Beograda za naš portal kaže da je pre dva meseca kupila psu i mačkama po džak od 20 kilograma hrane, a da granule iz tih džakova još uvek nisu pojedene.

„Psu sam kupila džak od 20 kilograma hrane pre skoro dva meseca i platila sam ga 4.000 dinara. Još uvek nije pojela ni pola džaka“, objašnjava naša sagovornica.

Kako ona dodaje, mačke mnogo brže jedu hranu.

„I mačkama sam kupila po džak od 20 kilograma granula, ali one mnogo brže jedu. Njima su džakovi skoro pri kraju. Hrana za mačke je malo skuplja nego za pse, pa je 20 kilograma granule za mačke 4.100 dinara“, navodi Milena.

Pored osnovne hrane, svi vlasnici pasa i mačaka vole svog ljubimca povremeno da nagrade poslasticama, a cene poslastica se takođe razlikuju.

Najjeftinije poslastice, keksići, u pet šopovima koštaju tri dinara, čokoladice se mogu naći po ceni od 15 dinara naviše, a ukusnije „grickalice“ kao što su dimljene zečije uši, grkljan ili uši praseta, koštaju od 50 dinara naviše.

Higijena kućnih ljubimaca

Za razliku od pasa, kućnim mačkama potreban je posip, čija se cena kraće od 500 dinara pa naviše, a u proseku jedna vreća peska traje oko dve nedelje.

I pse i mačke neophodno je kupati, a za to se ne može koristiti šampon koji koriste i ljudi, jer su dlaka i koža ljubimaca osetljive, i zahtevaju proizvode koji imaju drugačiju pH vrednost od proizvoda za ljudsku upotrebu.

Zbog toga, vlasnici pasa i mačaka moraju da nabave poseban šampon namenjen kućnim ljubimcima, od kojih najjeftiniji košta oko 500 dinara.

Iako cena šampona nije niska, važno je naglasiti da on traje i po nekoliko meseci, te taj trošak i ne utiče znatno na džep vlasnika.

Osim toga, životinje koje se linjaju zahtevaju četkanje, pa je potreban i češalj ko je prilagođen vrsti krzna, što vlasnika takođe košta od 500 dinara pa naviše.

Toliko koštaju i klešta za nokte, koja su potrebna i zbog zdravlja životinje, ali i kako one ne bi svojim oštrim noktima uništavale nameštaj i cepale odeću vlasnika.

Zdravlje kućnih ljubimaca

Čim ljubimca primite u kuću, poseta veterinaru je nezaobilazna, a ona nije nimalo jeftina.

Samo pregled kod veterinara i dijagnostika košta i po nekoliko hiljada dinara, a tek nakon toga treba izdvojiti novac i na terapije i dalje lečenje ukoliko je potrebno.

Ono što je obavezno za sve kućne ljubimce jeste primanje vakcina, a cena jedne je od 1.200 dinara naviše.

Osim toga, veterinar često predlaže sterilizaciju kako bi ljubimac bio zdrav i lakše se prilagodio životu u kući ili stanu, ali i da bi se smanjio rast populacije napuštenih životinja.

U zavisnosti od pola životinje, sterilizacija košta od 5.000 dinara pa naviše za mužjake, dok je za ženke taj postupak zahtevniji i operacija složenija, te je i cena u proseku za oko 2.000 dinara veća.

Kako bi kućni ljubimac ostao zdrav, potrebno je da redovno prima tretmane protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita.

Cena tablete protiv glista za pse kreće se od 250 dinara naviše, a broj tableta koje treba dati psu zavisi od njegove težine. Takođe, u zavisnosti od toga tablete kog proizvođača se kupuju, zavisi i na koliko meseci je potrebno davati ih psu.

Osim unutrašnjih parazita, kućne ljubimce treba zaštititi i od buva i krpelja, a kako nam objašnjava radnica u jednoj veterinarskoj apoteci na Vračaru, gotovo sve vrste zaštite moraju da se kupuju svakog meseca.

„Ampule protiv buva i krpelja traju po mesec dana, tako da je potrebno svakog meseca kupiti novu. Ipak, postoje i drugi vidovi zaštite, na primer ogrlice, koje mogu da ih štite i po nekoliko meseci“, objašnjava sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, mnogi vlasnici misle da nije potrebno da se psi štite od spoljnih parazita tokom zimskih meseci, ali to nije dobro.

„Krpelji sada mogu da prežive i na veoma niskim temperaturama, pa je bolje da vlasnici ne čekaju da se neki od njih ‘zakači’ na ljubimca“, zaključuje ona.

Cene zaštite od spoljnih parazita, u šta spadaju ampule, sprejevi i ogrlice, kreću se od 600 pa do nekoliko hiljada dinara.

Neophodno je napomenuti da imunitet ljubimca ponekad može oslabiti, pa mu uzrokovati povraćanje ili dijareju, a injekcije protiv bolova ili one pune vitamina su oko 500 dinara po dozi.

Oprema za kućne ljubimce

Oprema koja je neophodna svim vlasnicima manjih pasa i mačaka je transporter. Kako bi mogli da putuju javnim prevozom ili bilo kojim drugim, moraju da imaju transporter koji će životinju držati podalje od drugih ljudi.

Cene transportera zavise od veličine, proizvođača, materijala i raznih drugih karakteristika, ali najobičniji plastični transporter može se kupiti za oko 2.000 dinara.

Osim transportera, životinjama su potrebne igračke, kako bi izbacile višak energije koji imaju zbog manjka fizičke aktivnosti u odnosu na svoje „rođake“ koji žive u divljini.

Igračke su uglavnom skupe, ali vlasnici mogu i sami da ih naprave, pa one ne spadaju pod obavezne troškove.

Takođe, mačkama su potrebne penjalice i grebalice kako bi održavale živahnost, a psima povodac za šetnju.

Kada je reč o povocima, najpopularniji je takozvani flexi, i za manje pse cena mu je oko 2.000 dinara, dok za veće pse treba izdvojiti i po nekoliko hiljada dinara.

Minimalni mesečni trošak

Dobra vest za sve vlasnike kućnih ljubimaca, ali i za one koji to planiraju da postanu, jeste da je većina ovih troškova jednokratna, te iako deluje kao da je izdržavanje pasa i mačaka nemoguće uz prosečnu platu u Srbiji, to zapravo nije tako.

Najskuplje prolaze vlasnici koji svoje ljubimce svakodnevno hrane gulašom za životinje, jer je u tom slučaju neophodno da se mesečno izdvoji minimum 6.000 dinara za ishranu životinje. Pored toga, oni za granule plaćaju još oko 800 dinara svakog meseca.

Sa druge strane, oni koji biraju da se ishrana njihovih pasa i mačaka zaniva na granulama, mesečno za to treba da izdvoje najmanje 1.500 dinara, uz šta povremeno kupe i gulaš ili paštetu, te sve zajedno ne mora da ih izađe više od 2.500 dinara mesečno.

Poslastice za ljubimca na mesečnom nivou koštaju oko 500 dinara, uz šta su obavezne i ampule protiv parazita od najmanje 600 dinara.

Ko ima mačku za posip će morati da izdvoji oko 1.500 dinara mesečno, dok vlasnici pasa nemaju taj trošak.

U suštini, količina novca koja se mesečno izdvaja za jednog kućnog ljubimca zavisi od njegove vrste, veličine i rase, ali okvirno ljubimac na mesečnom nivou vlasnika košta od 3.500 dinara, pa do 9.500 dinara, i to samo za osnovne potrebe.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.