Glavna jela

Rolat od piletine i pančete

Ovo često spremam za specijalne prilike i goste! Pečena piletina ume da bude suva, ali sa ovom kombinacijom to ne može da se dogodi.

 

Potrebno vam je:

· 2-3 pileća bela mesa (mada ne mislim da bi i ćureći file bio fatalna greška!)

· oko 120 -150g narezane pančete (dugacki i tanki listovi)

· 100-120g kulena (super ako je malo ljut)

· malo maslinovog ulja, malo sol i belog bibera, alu-folija

· nekoliko listica kackavalja

FAZA 1:

Ko je zauzet preko dana – može da odvoji meso od kosti i uveče. Svaka šnicla (polovina) se zareze uzduž, po sredini, i izlupa, tako da se dobije od svake polovine belog mesa velika i tanja šnicla. Ove šnicle poredjati na nauljenu foliju da formiraju dugačak i uži pravougaonik. Meso se malo posoli, pobiberi i uvije u foliju. Ostavite ga u frižideru…

FAZA 2:

Sutradan odmotajte foliju, poredjatijte komade pančete na meso (može da se poredja “resetkasto” – izgleda lepše), prekriti ovo drugom nauljenom folijom i „prevrnuti“ tako da meso sada lezi na slanini. Na meso po sredini naslagati komade kackavalja i posuti sitno (sto sitnije) iseckanim kulenom. Od začina stavite suvi vlašac i suvi peršun, ni malo štedljivo…

Umotati rolat (treba da ispadne tanak, da u pleh od šporeta stane po dijagonali) i dobro ga pričvrstiti folijom, da bi u tokupečenja slanina prionula za meso.

Peče se na 160-180 stepeni oko 40-50 minuta, a onda se folija otvori na gornjem delu da se rolat zapeče.

Pre vađenja iz pleha, ako ima previše masti u foliji, odvaditi deo. Opet nešto mora i da ostane da bi slanina ostala dobro zalepljena za rolat. Pre secenja se dobro ohladi u frižideru, uzatvorenoj i stegnutoj foliji (a pre serviranja treba da odstoji na sobnoj temperaturi).

Izvor: Vitki gurman

Još vesti iz kategorije...

Top