Korisno

Sve što znate o crvenom mesu je pogrešno

Gotovo svakodnevno se objavljuju nove i oprečne informacije o ishrani, zbog kojih je sve teže odlučiti šta treba jesti.

Jedna od namirnica o kojima se najčešće raspravlja je crveno meso, za koje neki veruju da je uzrok raznih zdravstvenih problema. Ipak, većina takvih priča nema nikakvih naučnih osnova. 

Predstavljamo vam pet najčešćih mitova o jedenju crvenog mesa:

1. Crveno meso izaziva rak

Ova pretpostavka ima više veze s načinom pripreme. Potrebno je paziti da meso ne zagori i trebalo bi ga pripremati na "nežniji" način. Ipak, ne postoje dokazi o povezanosti konzumacije crvenog mesa i obolevanja od raka.

2. Meso trune u debelom crevu

Neki veruju da se crveno meso ne može dobro razgraditi u probavnom sistemu. Ali, za to verovanje ne postoje naučne osnove.

3. Meso uzrokuje bolesti srca

Meso se često krivi za bolesti srca i dijabetes tipa 2. Ipak, ljudi su jeli meso godinama pre nego što su takve bolesti učestale. Važno je samo konzumirati umerene količine i izbegavati mesne prerađevine.

4. Od mesa se debljamo

Meso ima mnogo kalorija i zato mnogi misle da ono deblja. Ipak, ono je odličan izvor proteina, koji nam zapravo pomažu u mršavljenju.

5. Meso šteti organizmu

Neki veruju da su proteini iz mesa loši za kosti i bubrege. Iako su istraživanja pokazala da povećana konzumacija mesa dovodi do kratkoročnog gubitka kalcijuma, dugoročno dejstvo je zapravo suprotno.

Izvor: index.hr

Još vesti iz kategorije...

Top