Korisno

Domaći ili kineski: Koji beli luk je bolji?

Glavni razlog zbog kojeg kupujemo kinesku robu jeste niža cena proizvoda, ali i dostupnost, iako se razlika može videti golim očima, okusiti i omirisati.

Moć belog luka poznata je u svetu već hiljadama godinama. Uzgajali su ga još stari Rimljani i Grci kako zbog njegovog aromatičnog ukusa, tako i zbog lekovitih svojstava. 

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik jer njegov jedinstven sastav blagotvorno deluje na virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti disajnih puteva, kardiovaskularne bolesti, probleme sa varenjem, ali i hronični umor. 

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija belog luka reguliše krvni pritisak, holesterol i količinu šećera u krvi, a neke studije potvrđuju i da može da posluži kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka. 

Domaći beli luk ukusom i mirisom uveliko odskače od kineskog, a ako vam to nije dovoljan razlog da potražite domaće proizvođače, možda će vas nadahnuti i neki od sledećih razloga. 

Lokalno je zdravije 

Nutricionisti savetuju da jedemo namirnice sezonski, i nabavljamo ih od lokalnih uzgajivača jer na taj način ishranu i telo prilagođavamo podneblju u kojem živimo. Takva hrana ima i mnogo više hranljivih materija. 

Duži rok trajanja 

Kineski beli luk jeste jeftiniji od domaćeg, ali ima manji rok trajanja od belog luka s naših prostora. 

Kvalitetnija roba i brža dostava 

Hrana koja se uvozi iz dalekih mesta prilagođena je dugotrajnom transportu, ali je i podložna oštećenju prilikom prevoza. Domaći proizvođači ne susreću se u velikoj meri s takvim problemima, a proizvod mogu da isporuče do vrata kupca za samo nekoliko sati.

Izvor: Punkufer

Top