Završen projekat sanacije prevodnica kod BezdanaZavršen projekat sanacije prevodnica kod Bezdana

Juče je na prevodnici Bezdan kraj Dunava održana Zatvarajuća konferencija projekta pod nazivom „Kompleksno unapređenje vodoprivrede područja kanala Baja-Bezdan“.

Projekat sanacije koji se finansira preko INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, obuhvata područje kanala Baja-Bezdan (mađarski i srpski deo kanala), kanal Vrbas-Bezdan sa srpske strane i brane u Bezdanu i Šebešfoku koje se nalaze u sklopu kanala. Vrednost radova je 8.699.537,91 evra a izvođač je Konzorcijum na čijem je čelu firma „Goša montaža“ dok su partneri Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlja, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine.

Kako je istakao direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić, ovo je jedan od najznačajnijih projekata na Bačkom delu hidrosistema: „Praktično, ovo je kruna trogodišnjeg rada. Ne mala finansijska ulaganja koja su uložena da se vrati prevashodno primarna funkcija ovim dvema prevodnicama, a to je prevođenje brodova“.

On dodaje da je integracija ovih prevodnica u unutrašnju mrežu kanala i plovnih puteva od prioritetnih benefita ovog projekta: „Njihovom integracijom u unutrašnju mrežu plovnih kanala i puteva mi ćemo faktički uraditi ono što je naša osnovna stvar i koju smo se obavezali potpisivanjem povelje o pristupanju Evropskoj uniji, a to je uklanjanje smetnji i uskih mesta u našem hidrosistemu“.

Osnovni cilj rekonstrukcije i sanacije ovih prevodnica jeste povećanje nivoa zaštite od poplava, omogućeni uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja-Bezdan, kao i puna operativna funkcija kanala.Ove aktivnosti će imati i pozitivan uticaj na ekonomiju i turizam, naročito nautički.

Zatvarajućoj konferenciji projekta sanacije prevodnica kod Bezdana prisustvovao je i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja, ovi objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te su sanacija i rekonstrukcija izvedeni po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…