Prikupljene četiri i po tone ambalaže u SomboruPrikupljene četiri i po tone ambalaže u Somboru

 Združena akcija Gradske uprave i Poljoprivredne stručne službe sa udruženjem najvećih proizvođača i distributera sredstava hemijske zaštite bilja (SECP) na prikupljanju ambalaže dala je dobre rezultate.

Poljoprivrednici sa somborskog područja su tokom jednonedeljne akcije predali preko četiri i po tone iskorišćene ambalaže, koja je od njih preuzimana u svim naseljenim mestima i samom gradu.
Akcija prikupljanja ambalažnog, isključivo plastičnog, otpada je u poslednjih nekoliko godina postala već tradicionalna, ali je, na žalost, prošle godine izostala, pa se u njenu ovogodišnju organizaciju uključila somborska lokalna samouprava.

- Ove godine je akcija počela nešto malo kasnije, ali rezultat, odnosno prikupljanje preko 50.000 plastičnih flaša i kanistera u kojima su stajale potencijalno opasne materije, daje nam za pravo da se potrudimo da je već koliko za petnaestak dana ponovimo – rekao je Slobodan Stanić, gradski većnik zadužen za ekologiju. – Ove godine je prikupljanje ambalažnog otpada izvedeno samo na teritoriji našeg gradskog područja, dakle za somborske poljoprivrednike, pa ćemo se truditi da u sledećim akcijama animiramo i susedne lokalne samouprave, odnosno opštine Apatin i Oyake, koje, kao i Sombor, svojom delatnošću pokriva ovdašnja Poljoprivredna stručna služba.
Koordinatorka ovogodišnje akcije Jelena Perenčević iz somborske Poljoprivredne stručne službe, zadovoljna je odzivom poljoprivrednika.

- Za naše poljoprivrednike je bitna izvesnost organizovanja akcije prikupljanja ambalažnog otpada i sledeće godine, a kako za sada stvari stoje sa SECP i somborskom Gradskom upravom, odnosno njenim Odeljenjem za poljoprivredu i zaštitu životne sredine ona bi se 2021. godine trebala odvijati u dva navrata, odnosno nakon „špica“ hemijske zaštite bilja u proleće i nakon kasnoletnjih i jesenjih tretmana – najavljuje Perenčević, uz nadu da će se u kaciju ponovo uključiti i Somboru susedne opštine.

Jedna od onih savesnih porodica poljoprivrednika je i ona Ružice Kolić, kojoj je jasna potreba čuvanja životne sredine i kroz bezbedno skladištenje i uklanjanje iskorišćene ambalaže namenjene hemijskim sredstvima zaštite bilja.
- Redovno učestvujemo u ovoj akciji, a kako ona prošle godine nije održana čuvali smo, po propisima, opranu i suvu ambalažu u našem domaćinstvu, njoj smo priključili i ovogodišnju i sad smo u prilici da se nje i oslobodimo na bezbedan način – svedoči Ružica, koja se nije libila da i u okolini svojih poljoprivrednih parcela prikuplja ambalažu koju su bacali nesavesni poljoprivrednici. - Mi živimo od obrade 20 hektara zemlje, nije to puno, ali se na nju mora paziti, jer i nakon nas treba da dođu naša deca ili neko drugi. Zbog toga mi nije jasno kako neko može prosto da zapali ili baci plastiku na svoju ili tuđu njivu i time je ozbiljno zagadi – revoltirana je na svoje nesavesne kolege Ružica Kolić.

Bez potvrde nema novca iz EU
Prilikom predaje iskorišćene pesticidne ambalaže poljoprivrednici su dobijali i potvrde o tome od somborske Poljoprivredne stručne službe, bez kojih poljoprivrednici ne mogu učestvovati ni na jednom konkursu za subvencije, podsticaje ili kredite finansirane iz sredstava Evropske unije.

Inicijativa da ovakva obaveza postoji i u vezi uslovljavanja sredstava podrške iz srpskih buyeta pokrenuta je pre godinu-dve, ali još uvek nije prošla proceduru u nadleženom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvor: dnevnik.rs

 

 

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…