Katić Savo i Zvonimir Dugandžić pobednici 11. "Dana vesele mašine", Mile Tarabić ispekao najbolju šljivovicuMile Tarabić ispekao najbolju šljivovicu

U nedelju 13.09.2020 godine na Burduševom brdu poviše Kljajićeva po 11. put održana je manifestacija “Dani vesele mašine“ koju organizuje Udruženje vinogradara i voćara "Visovi" iz Kljajićeva. U okviru manifestacije održana je 8. „Zlatni destilat rakije šljivovice“.

Poštujući sve mere propisane Naredbom komandanta štaba za vanredne situacije grada Sombora te preporuke i mišljenja struke ova manifestacija je tome i prilagođena.
Smanjen je broj kazana na kojima je vršeno takmičenje i takođe smanjen je broj gostiju da bi se brojno stanje prilagodilo preporučenim merama.
Namera je bila da se i sa minimalnim brojem učesnika održim manifestacija koja traje više od decenije.

U jutarnjim časovima pristigle su ekipe sa svojim kazanima iz Crvenke, Stapara, Lenije, Sombora i Kljajićeva. Posebnu čar ovogodišnjoj manifestaciji dale su dve mešovite ekipe gde su učestvovale i dame. Takođe na dva kazana su učestvovali mladi momci koji su nastavili tradiciju svojih predaka.

Jedini problem je bio taj što je rod šljiva ove godine podbacio ,Udruženje je ipak obezbedilo dovoljno koma da se ispeče dobra rakija.Lepo vreme je pogodovalo održavanju manifestacije.

Svojevrsna manifestacija po sadržaju i neobičnosti jedinstvena je u Vojvodini i Srbiji i kao takva prepoznata od strane Turističke organizacije grada Sombora
i Turističke organizacije Vojvodine i uvrštena u kalendar manifestacija.

Broj gostiju je smanjen iz poznatih razloga tako da su bili prisutni predstavnici Udruženja „Zlatna jabuka“Sombor, „Sveti Trifun“ Bajmok i Uruženje „Rakija“ Žitište.

Sudije na manifestaciji su bili:Šajatović Nikica, LazarovGeorgi i Marijanović Ivan.

Sudijska trojka je imala težak zadatak,rakije su bile izjednačene po kvalitetu i doneli su odluku da je pobednik 11. Dana vesele mašine Katić Savo kao majstor sa pomoćnikom Dugandžić Zvonimirom—ekipa je sa Lenija.
Dana Badovinac- majstor i Medić Radomir –pomoćnik - drugo mesto ekipa Kljajićevo-Sombor
Tamara Bubić –majstor i Aleksandar Medić pomoćnik - treće mesto Sombor

Pored medalja i diploma pobednici su dobili i vredne poklone rad somborskog slikara Jene Višinke.

8. ZLATNI DESTILAT RAKIJE ŠLJIVOVICE

premašio je sva očekivanja po broju pristigli uzoraka rakija za ocenjivanje.Uzorci su pristigli iz svih delova Vojvodine,po pojedinačnom broju uzoraka manifestacija spada u sam vrh takmičarski festivala rakije šljivovice.
Uzorci su pristigl iz: Melenaca, Sombora, Kupusine, Svetozar Miletića, Čuruga, NoviKozarci, Pančevo, Temerin, Bajmok, StaraMoravica,Bajša, Crvenka, Telečka, Sivac, Žitište, Mužlja, Stapar, Novi Žednik i Kljajićevo.

Ocenjivale su se šljivove rakije 2019 godište i starije.Primetno je da svake godine pristižu sve kvalitetniji uzorci tako da su sve rakije bile u borbi za medalju.

Pobednik 8.Zlatnog destilata šljivove rakije je: Tarabić Mile-Šiljo iz Kljajićeva

Tucić Aleksandar iz Žitišta osvojio je drugo mesto

Molnar Ištvan iz Kupusine i Jandre Dragojević iz Stapara podelili su treće mesto

Prvo nagrađeni su pored medalja,diploma dobili i umetničke slike urađene u okviru Likovne kolonije koju oraganizuje Udruženje „Visovi“. Takođe su dobili prigodne suvenire rad Ljiljane Pelagić iz Sombora.

U sklopu manifestacije gosti su obišli vinograd Branka Šoštarića-Šoleta i razmenili iskustva u proizvodlji grožđa.

 

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…