Pijaca u lancima spremna, atrijum ipak bez fontanePijaca u lancima spremna, atrijum ipak bez fontane Dnevnik.rs

Radovi na rekonstrukciji glasovite „Pijace u lancima“, kao i oni na uređenju atrijuma somborske Gradske kuće gotovo su privedeni kraju, pa bi se u nekoliko narednih dana zakupci pijačnih tezgi mogli vratiti na svoj uobičajeno tržno mesto sa Trga Svetog Trojstva na kojem se nalaze od pre nekoliko meseci.

Rokovi za završetak oba ova posla su prekoračeni, što i ne čudi kada se zna da je rekonstrukcija „Pijace u lancima“ započela neposredno pre izbijanja epidemije koronavirusa, pa je i javnost imala puno razumevanja za kašnjenje. Ove radove obeležio je i mali zastoj zbog pronalaska areheoloških artefakata, ispostavilo se daleko manje značajnih nego što su to implicirali senzacionalistički nastrojeni napisi u štampi, a Somborci nisu bili presrećni ni činjenicom da je u sklopu radova posečeno nekoliko starih bođoša koji su obezbeđivali hlad trgovcima i posetiocima „Pijace u lancima“. Kako bilo, majstori izvođača radova, somborskog „Somborelektra“ i prigrevačkog „Yimi komerca“ ovih dana udaraju završni „glanc“ novopopločanom pijačnom prostoru, a na jesen, kada budu povoljne agrometeorološke okolnosti, komunalci ovdašnjeg JKP „Zelenilo“ bi trebali da posade i nove bođoše, kako bi Sombor i dalje imao razloga da se kiti nazivom „Zelengrad“.

Za razliku od „Pijace u lancima“ kašnjenja u radovima na rekonstrukciji atrijuma Gradske kuće su daleko veća, pošto su otpočeli još u aprilu 2018.godine skidanjem popucalog bračkog mermera i zemljanim radovima. Tada je najavljeno da će ovaj prostor dobiti letnju pozornicu te da će ponovo proraditi i fontana koja je dominirala atrijumom ali i da će biti obnovljena kompletna stolarija, uključujući monumentalne drvene ajnfort kapije, kako bi atrijum ponovo postao prolazna veza glavne ulice Kralja Petra Prvog sa Trgom Svetog Trojstva.

Mada su radovi trebali da budu završeni još to isto leto, kako bi se u atrijumu održao prvi Somborski filmski festival, iz nikad pojašnjenih razloga, rekonstrukcija ovog objekta se razvukla „kao gladna godina“, sve do današnjih dana. Mermer sa Brača, kao podloga osetljiva na, za Sombor karakteristične niske zimske temperature, zamenjen je livenim betonskim pločama, ali bez ikakvog objašnjenja je u potpunosti nestala fontana, kao što u ovom trenutku nema naznake o bilo kakvoj letnjoj pozornici. Ono što je novina u atrijumu je staklena bašta nekadašnjeg ikoničnog lokala koji je svojevremeno bio poznat kao Gradska kafana, sa mastodontskim klima uređajima na njenom vrhu. Po prisustvu velike količine građevinskog materijala i šuta u hodnicima atrijuma izvesno je da će radovi ipak još potrajati, pa Somborcima ostaje nada da će, ako ne do kraja ovog leta, a ono u ranim jesenjima danima (za kada se vezuju i nade u splašnjavanje pandemije koronavirusa), moći i porodično da uživaju u novouređenom prostoru atrijuma Gradske kuće, koji je u godinama procvata ove varoši posećivalo nekoliko hiljada gostiju dnevno.

Izvor: dnevnik.rs

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…