Putnici iz Zapadnobačkog okruga traže da Železnica vrati stari red vožnjePutnici iz Zapadnobačkog okruga traže da Železnica vrati stari red vožnje

 

PUTNICI iz nekoliko naselja u opštinama Odžaci i Apatin i sa salaša u okolini Sombora sastavili su peticiju sa 101 potpisom, koju su uputili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zahtevajući da se red vožnje železnice prilagodi potrebama građana.

Nebojša Petrović iz Ratkova, inicijator i prvi potpisnik peticije, objašnjava da stanovnici ovog i naselja Odžaci, Karavukovo, Bogojevo Selo, Bogojevo, Sonta, Prigrevica i Bukovački salaši čekaju po nekoliko sati do povratka kući iz Sombora, jer su promenom reda vožnje ukinuti polasci voza, koji su im odgovarali.

- Do pre četiri godine imali smo na raspolaganju voz, koji je iz Novog Sada u Ratkovo stizao u 7.15, a potom kroz nabrojana naselja prispevao u Sombor oko 8.30. Prvi voz iz Sombora prema Novom Sadu kretao je u 12.10, tako da smo posle obavljenih poslova, pre svega specijalističkih pregleda u somborskoj bolnici, mogli blagovremeno da se vratimo kući. Sad to ne možemo - navodi Petrović.

Izmenom reda vožnje, voz iz Novog Sada dolazi sada u Ratkovo u 8.06, a u Sombor u 9.37, odakle se više ne vraća u 12.10, nego u 10.20.

- Taj red vožnje ne odgovara nikom na pomenutoj relaciji, jer do 10.20 ne stižemo da obavimo poslove, najčešće posete lekarima, a kasnije smo prinuđeni da 4-5 sati čekamo na Železničkoj stanici na otvorenom, jer je čekaonica zatvorena, ili da bazamo po gradu do polaska voza u 16 časova. A reč je uglavnom o starijim i bolesnim ljudima - napominje Petrović.


On ističe da potpisnici peticije, koji su upućeni na Sombor kao centar Zapadnobačkog okruga, traže da se prilikom narednog usklađivanja reda vožnje vrati voz koji je iz Ratkovo polazio u 7.15, a iz Sombora u 12.10. Pri tome ne žele da se ukine polazak iz Sombora oko 16.00, jer je, kako kažu, neophodan ljudima koji u ovom gradu imaju više posla ili rade u preduzećima do 15 časova.

- Vozovi su komforni i ne kasne, cene karata su pristupačne, a železnička stanica nam je na pet minuta od bolnice u Somboru. Šteta je da nam zbog nepovoljnog reda vožnje alternativa bude skup taksi, koji od Ratkova do Sombora košta 2.500 dinara, sa dodatnih 200 dinara za čekanje po satu - zaključuje Petrović.

DRUGI BI KASNILI

U ODGOVORU koji smo zatražili u "Srbija vozu", navedeno je da "usled infrastrukturnih ograničenja (prevashodno propusne moći pruge)" zahtevi putnika iz Zapadnobačkog okruga ne mogu da budu realizovani.

- Korigovanje vremena polaska voza iz Sombora sa 10.20 na 12.10, a koji bi u Novi Sad stizao posle 14 časova, izazvalo bi problem i putnicima usputnih stanica, koji zbog posla gravitiraju ka Novom Sadu, i u tom slučaju bi kasnili na svoja radna mesta - predočila je Dragana Stanković, direktorka Centra za marketing i medije "Srbija voza".

Izvor: novosti.rs

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…