Obnova na kanalu Dunav-Tisa-Dunav: U Bačkom Monoštoru novi most od jeseniU Bačkom Monoštoru novi most od jeseni Foto: RTV

Investitor radova je Javno preduzeće "Vojvodina šume", a vrednost je 37 miliona dinara

MOST Šmaguc na kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Bačkom Monoštoru, kod Sombora, više od decenije zatvoren je za prelazak, a nedavno je počela njegova rekonstrukcija. Investitor radova je Javno preduzeće "Vojvodina šume", a vrednost je 37 miliona dinara. Radovi bi trebalo da budu završeni krajem septembra.

Ova ćuprija gradi se u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu prirode i sastojaće se iz tri dela - dva nepokretna i jednog pokretnog od 13 metara koji će služiti za otvaranje u slučaju prolaska brodova. Konstrukcija se sastoji iz 62 betonska šipa koja će biti ubušena u samo dno kanala DTD i gornje pokretne konstrukcije koja će biti drvena, od hrastove građe, kako bi se zadržao prvobitni izgled mosta koji je izgrađen 1986. godine.

Prema rečima Srđana Peurače, zastupnika Šumskog gazdinstva "Sombor", projekat adaptacije je počeo još pre nekoliko godina, i izgradnja mosta će omogućiti bolje upravljanje i vođenje radova šumskog gazdinstva.

- Konačno smo ove godine završili sve pripreme i počeli sa izvođenjem radova, tako da će most dužine 62 metra biti gotov do kraja septembra. Prvenstveno će služiti za potrebe Šumskog gazdinstva, kako bismo izvršili otvaranje šuma koje se nalaze sa druge strane kanala DTD, ali takođe i za lokalno stanovništvo, koje na drugoj obali ima svoje vikendice - rekao je Peurača.

RAZVOJ TURIZMA

NOVOIZGRAĐENI most će pored osnovne namene poboljšanog upravljanja šumskim gazdinstvom, imati veliki značaj za razvoj turističkih potencijala Bačkog Monoštora, a samim tim i grada Sombora, kazala je Dušanka Golubović, gradonačelnica, posle obilaska radova.

Izvor: novosti.rs

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…