U Somboru u junu 256 testiranja na antitela koronavirusaU Somboru u junu 256 testiranja na antitela koronavirusa

Od početka juna u našoj zemlji počelo je testiranje građana na lični zahtev radi otkrivanja da li postoje antitela na koronavirus. Testiranje se obavlja u svim domovima zdravlja i u zapadnobačkom okrugu, kao i u Zavodu za javno zdravlje Sombor. Ekipa RTV-a proveravala je koliko je bilo takvih zahteva u Somboru. ...
Testiranje na antitela pokazuje da li je neko u sebi imao kororna virus i da li je organizam reagovao na njegovo prisustvo. Test se ne razlikuje se od običnog vađenja krvi, košta 1.200 dinara, obavlja se brzo i jednostavno.

U kovid ambulanti somborskog Doma zdravlja je tokom juna meseca urađeno 256 testiranja na antitela korona virusa. Sva testiranja obavljaju se u šatoru iza glavnog medicinskog objekta i moraju se zakazati.

Dr Zdravko Hlodik, pomoćnik direktora Doma zdravlja “dr Đorđe Lazić” Sombor kaže: “Svi pacijenti kod kojih se potvrdi prisustvo IGM antitetla, odnosno prisustvo aktivne bolesti se šalju na dalje testiranje ili PCR test. Njima se uzima bris, a to se obavlja u Zavodu za javno zdravlje Sombor. Pacijenti koji dolaze se obavezno najavljuju telefonom u zavisnosti od toga gde moraju da se jave sa tim nalazom. ”

Ukoliko postoje indicije da je neka osoba imala koronavirus obavezno se radi i PCR test koji je u tom slučaju besplatan.

Dr Gordana Cvetić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sombor ističe: ”Od kako radimo serološke testove, u našem Zavodu je urađeno 283 testa. Traže se dve vrste antitela klase IGM i IGG. Ako su na oba antitela negativni nalazi, znači da osoba nije bila u kontaktu sa korona virusom. U slučaju da je pozitivan IGM tada postoji sumnja da osoba trenutno u svojoj krvi i nosu nosi taj virus, a u tom slučaju se to mora različiti da li jeste ili nije, i tada takva osoba mora ići na PCR test. ”

Rezultat testiranja na antitela pouzdaniji je ukoliko se uzima krv iz vene. U somborskom Domu zdravlja ističu da, zahvaljujući tome što su poštovane sve mere predostrožnosti, nijedan medicinski radnik od početka epidemije do sada nije bio pozitivan na korona virus.

Izvor: RTV

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…