Počela rekonstrukcija mosta Šmaguc u Bačkom MonoštoruPočela rekonstrukcija mosta Šmaguc u Bačkom Monoštoru

Nakon više od deset godina od kako je most Šmaguc preko kanala Dunav-Tisa-Dunav u Bačkom Monoštoru zatvoren za prelazak, počela je njegova rekonstrukcija.

Most se gradi u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu prirode, sastojaće se iz tri dela, dva nepokretna i jednog pokretnog od 13 metara koji će služiti za otvaranje u slučaju prolaska brodova. Konstrukcija se sastoji iz 62 betonska šipa koja će biti ubušena u samo dno kanala Dunav-Tisa i gornje pokretne konstrukcije koja će biti drvena od hrastove građe, kako bi zadržao prvobitni izgled mosta koji je izgrađen 1986. godine.

Zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva Sombor Srđan Peurača rekao je da je projekat adaptacije počeo još pre nekoliko godina i da će izgradnja mosta omogućiti bolje upravljanje ovim delom šumskog gazdinstva.

„Konačno smo ove godine završili sve do kraja i počeli sa izvođenjem radova, tako da će most dužine 62 metra biti gotov do kraja septembra meseca ove godine. Prvenstveno će da služi za potrebe Šumskog gazdinstva, kako bi izvršili otvaranje šuma koje se nalaze sa druge strane Dunav-Tise, ali takođe i za lokalno stanovništvo koje preko puta ima svoje vikend naselje“ rekao je Peurača.

Radove na rekonstrukciji i adaptaciji mosta u Bačkom Monoštoru obišla je danas i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima. Gradonačelnica je ovom prilikom poručila da će most, pored osnovne namene poboljšanog upravljanja šumskim gazdinstvom, imati veliki značaj i za razvoj turističkih potencijala Bačkog Monoštora, a samim tim i Grada Sombora.

Investitor radova je Javno preduzeće „Vojvodina šume“, a vrednost je 37 miliona dinara.

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…