Somborski sport i njegovi sportisti kroz istoriju

Ivica Frgić

Jedan od najboljih rvača na prostorima bivše Jugoslavije, Ivica Frgić, rođen je u Somboru na današnji dan 18. jula 1953. godine.

U karijeri koja je trajala više od 20 godina ostvario je niz vrhunskih rezultata. Bio je više od 400 puta državni reprezentativac. Tri puta je učestvovao na olimpijskim igrama: 1976. bio je drugi, 1980. četvrti, a 1988. bio je trener reprezentacije.

Sa svetskih prvenstvava ima srebrnu i dve bronzane medalje. Evropski prvak bio je 1975. godine, a dve godine ranije okitio se i bronzanim odličjem.

Dva puta bio je pobednik na Mediteranskim igrama, a sa univerzijade 1977. godine doneo je srebrnu medalju. Po završetku karijere posvetio se trenerskom poslu. Osim toga obavljao je i niz odgovornih funkcija u rvačkom sportu Vojvodine i Srbije.

Dobitnik je dve Spartakove nagrade, za sportske domete i za životno delo. Sombor ga je nagradio Oktobarskom nagradom, Rvački savez Srbije dodelio mu je Zlatni orden. Frgić je diplomirani pedagog fizičke kulture i zaslužni sportista Jugoslavije.

Umro je 2015. godine.

Autor: Dušan Kolundžija

Još vesti iz kategorije...

Top