nedelja, 13 februar 2022 06:51

DA LI BIONEKS ODUSTAJE OD PIROLIZE ILI JE U PITANJU JEFTIN PREDIZBORNI TRIK?

REAGOVANJE NA VEST SA LOKALNE TELEVIZIJE DA “BIONEKS” OSTAJE, ALI DA ODUSTAJE OD PROJEKTA PIROLIZE

Neka se ne zanose – u Apatinu neće biti nikakvog skupljanja i prerade otpada – sa ili bez pirolize, svejedno, jedinstvena je poruka brojnih Apatinaca, koju su predstavnicima “Bioneksa” jasno saopšteni i pre neki dan, na tribini u Kulturnom centru.

Predizborno vreme, koje je očigledno počelo i u Apatinu je odlično za davanje obećanja, ali i pogrešno za verovanje u njih. Jer, stara oprobana praksa nas je naučila da su političari nikad darežljiviji nego pred izbore, nikad pitomiji za sugestije i predloge, nego pred izbore i nikad lakši u obećanjima, nego pred izore. Pred izbore sve prolazi. Bar fiktivno. A posle, skoro da se niko ni ne seća date reči, potpisanog obećanja ili rešenja, izgovorene ideje ili plana. Važno je da su prikupljeni glasovi na tim obećanjima i tu se krug zatvara. Obećanja nestaju ili se stalno prolongiraju, a u prvi plan isplivavaju pravi prioriteti. I to obično oni, koji su sklonjeni u stranu kao nepopularni među narodnom ili, još gore, osporavani... Uzdajući se u naše kratko sećanje, nove prioritete, nove afere i nove probleme... ko će se još sećati tamo nekog “Bioneksa”...

Na ovo “miriše” najnovija odluka kompanije “Bioneks” da odustaje od dela projekta koji se odnosi na PIROLIZU plastike. Istina, nismo je čuli uživo, niti dobili napismeno sa sve pečatom i potpisom, ali su je objavili na lokalnoj televiziji. Nama, ostalima, ostaje ili da prenesemo tu informaciju ili da čekamo (možda i ne dočekamo info i na naše adrese, one iste koje su pronašli kad su nam poslali poziv za tribinu). S obzirom na važnost teme i interesovanje svih medija, najmanje što su mogli jeste da je proslede na mejlove svih redakcija, bez selektivnosti... No, toliko o njima, uz sve drugo...

Dakle, ta lokalna tv je objavila da je kompanija Bionex odustala od dela projekta koji se odnosi na pirolizu plastike.

Tim povodom, iz Odeljenja za stambeno komunalne delatnosti, zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinsko imovinsko pravne poslove Opštinske uprave opštine Apatin stiglo im je sledeće obaveštenje:

-Ukida se, odnosno stavlja van snage potvrda izdata investitoru Bionex-a, jer je investitor Bionex odustao od izgradnje dela proizvodnog kompleksa koji se odnosi na objekte namenjene za pirolizu plastike. Ova odluka doneta je na inicijativu predsednice opštine Apatin Dubravke Korać, a potpisuje je rukovodilac Odeljenja Siniša Jovanović. Time je stavljena tačka na svaku dalju mogućnost da se u Apatinu napravi pogon za pirolizu plastike, objavljeno je na lokalnoj televiziji.

Vest na televiziji je, u celosti, ovako glasila:

-Dana 16. 12. 2021. godine je ovaj organ izdao potvrdu da urbanistički projekat urbanističko arhitektonske razrade lokacije parcele broj 7805/25 k.o. Apatin za potrebe izgradnje proizvodnog kompleksa za reciklažu i pirolizu plastike investitora Bionex d.o.o. iz Apatina. Dana 29. 01. 2022. godine, povodom reagovanja i protivljenja dela javnosti i stanovništva opštine Apatin u vezi izgradnje objekta investitora Bionex d.o.o. iz Apatina, namenjenog za pirolizu plastike i njegovog uticaja na životnu sredinu, te održane konferencije za medije dana 28. 01. 2022. godine od strane predsednice opštine Apatin, investitor Bionex d.o.o. iz Apatina je sredstvima javnog informisanja izdao saopštenje za javnost, objavljeno od strane lokalnih sredstava informisanja, Radio Dunav, Apatin i dr. u kome između ostalog navodi da piroliza nije bila u prvom planu njegove investicije, da je prioritet proizvodnja regranulata, polietilena i polipropilena od neopasne plastične mase i da će izmeniti svoju studiju zaštite životne sredine u vezi gradnje ovog proizvodnog kompleksa. Ovaj organ je izvršio uvid u predmetni urbanistički projekat urbanističko-arhitektonske razrade lokacije parcele broj 7805/25 k.o. Apatin za potrebe izgradnje proizvodnog kompleksa za reciklažu i pirolizu plastike investitora Bionex d.o.o. iz Apatina i između ostalog utvrdio da se u njegovom tekstualnom delu navodi da je planirana izgradnja i objekata namenjenih funkciji procesa pirolize plastike. Prikazan je tehnološki proces sa tehnološkom šemom, skice linije za proizvodnju, tehnološki proces katalitičke depolimerizacije, šematski prikaz proizvodnje pirolitičkog ulja, dijagrama toka procesa i slično. Takođe, u grafičkom delu urbanističkog projekta su, između ostalog, ucrtani i objekti namenjeni za pirolizu plastike. S obzirom da investitor Bionex d.o.o. iz Apatina u planiranom proizvodnom kompleksu odustaje od izgradnje dela objekata namenjenih za pirolizu plastike, odnosno da će prilikom privođenja urbanističkoj nameni doći do izmena u odnosu na prikazano u urbanističkom projektu broj E005/2021 iz avgusta 2021. godine, promena namene i vrste pojedinih objekata, tehnologija radnog procesa i slično, proizilazi da je potrebno potvrdu ovog staviti van snage, jer se na osnovu nje i pomenutog urbanističkog projekta ne mogu preduzimati dalje radnje u pogledu ishodovanja lokacijskih uslova i kasnije odgovarajućih dozvola za gradnju. Investitor nakon korekcije, tj. izrade urbanističkog projekta urbanističko-arhitektonske razrade lokacije prema kome planira izgradnju proizvodnog kompleksa može podneti zahtev ovom organu za ishodovanje potvrde u smislu člana 63 stav 1 Zakona o planiranju i izgradnji. Ova odluka doneta je na inicijativu predsednice opštine Apatin Dubravke Korać, a potpisuje je rukovodilac Odeljeja Siniša Jovanović. Time je stavljena tačka na svaku dalju mogućnost da se u Apatinu napravi pogon za pirolizu plastike.

 

Javnost je za ovu kompaniju i njen dolazak u Apatin pokazala ogromno interesovanje. Poštujući to, ova odluka je morala da bude dostavljena svim medijima koji su se bavili ovom problematikom, bez obzira da li su i na kojoj strani su bili. Favorizovanje jednog medija budi novu sumnju u iskrenost namere i istinitost objavljenog sadržaja. Ostavljajući ostale i bez mogućnosti postavljanja potpitanja.

Osim toga, iz ove informacije jasno je da Bioneks ima u planu da ostane u Apatinu i da planira uvoz otpada iz EU. Sve ono što im građani peticijom, ali i u živoj komunikaciji nisu bili spremni da dozvole, jasno ih pozivajući da odu, te da u Apatinu neće biti nikakvog sakupljanja i prerade otpada – sa ili bez pirolize, svejedno.

 UG ”BEZ STRAHA”: NE ODSTUPAMO NI PEDLJA

Povodom informacija koje su došle do nas da smo u nekim kontaktima sa kompanijom Bionex u smislu smirivanja situacije i pronalaženja kompromisa, obaveštavamo javnost da ne odstupamo ni pedlja.

Građani apatinske opštine su rekli svoje , rekli su ne preradi plastike u Apatinu. Investitoru smo, ne mi kao udruženje, već svi građani rekli NE i želimo da istaknemo da nikakvih daljih razgovora ni tribina sa njima neće biti.

Idite iz Apatina sa svojom pirolizom, a vi iz opštinske vrhuške umesto što se pravite mrtvi na sva ova dešavanja, donesite odluku u smislu sprečavanja plana investitora da reciklira i topi plastiku u našem Apatinu, pa onda podnesite ostavke. Posle svih laži i obmanjivanja javnosti to je najmanje što možete da učinite.

"Pokušaj spašavanja međusobnog davljenja. Postaje zaista nevervatna želja lokalne vlasti da se "opere" za sve propuste, da ne kažemo gore stvari, koje su učinili sa "Bioneksom". Postaje kao rijaliti serijal i pravdanje pred javnosti, a istovremeno odbijanje volje naroda, odbijanje referenduma, pa i uvlačenje opštinskih službi u radnje koje su na granici Zakona. UG "Bez straha" Apatin, tokom dana objaviće dokument koji potvrdjuje da "Bioneks" NE ODUSTAJE od prerade plastike pirolizom, te da očigledno počinje da puca veza lokalne samouprave i investitora. Ubeđeni smo da je pobeda naroda izražena kroz peticiju, kao i nepodeljeno mišljenje građana izraženo na tribini u organizaciji "Bioneksa", vrlo blizu, kaze Željko Rajčević iz UG "Bez straha"

POPIĆ: KUPOVINA VREMENA DO IZBORA, PA NASTAVAK PO STAROM

Na ove nove informacije reagovao je i odbornik Perica Popić (NSP), koji je naglasio da posle šest godina ničega u apatinskoj opštini i posle pokušaja podvale od strane predsednice opštine Dubravke Korać, koja je od samog početka i potpisivanja ugovora sa „Bioneksom“ znala da planiraju uvoz otpada iz EU, kao i PIROLIZU plastike, odnosno svojim potpisom isto i omogućila, smatra da je predsednica u ogromnoj meri kompromitovala i sebe i funkciju koju obavlja, te nikakvi naknadni akti, kao ni bilo kakva garancija koju nam daje lokalna apatinska vlast za njega (i ogroman broj građana) više nema nikakvu težinu.

-Građani opštine Apatin su poslali jasnu poruku i predstavnicima „Bioneksa“ i lokalnim funkcionerima. Stoga smatram da je bespredmetno i providno krpiti fleke kojih je do sada bilo na desetine (od preskakanja zida na kuglani, neblagovremenosti na konkursu za PVC stolariju, klizališta, famozne ukrajinske investicije, pristana, muzeja, prepravljanja postojećih parkinga i staza, 15.000 evra za koncert Nade Topčagić itd) kao i čitav niz drugih afera, pa tako i ove sa „Bioneksom“ kao poslednjom u nizu, smatram da je reč o pokušaju kupovine vremena kako bi se premostio period do održavanja izbora, a dalje nastavilo po starom, smatra Popić.

MRĐA: ČISTA PREVARA I JEDINO REŠENJE JE PREKID UGOVORA

Po rečima odbornika Milorada Mrđe, radikali vest da je “Bioneks” odustao od hemijskog procesa pirolize smatraju čistom prevarom i pokušajem da se dobije na vremenu.

-Reciklaža je takođe opasnost za našu životnu sredinu. Investitoru, a pogotovo lokalnoj vlasti više ništa ne verujemo. Prvo su opštinskim odbornicima na kvaran način podmetnuli prodaju zemljišta, a to u javnosti predstavili kao glasanje za spornu fabriku. Sve su znali o kakvoj se prljavoj industriji radi, a lagali su da su i oni prevareni. A što se tiče investitora, Mirka Baraća, koga smo upoznali iz istorijata njegovog dosadašnjeg poslovanja, to ne da ne uliva poverenje. Ne želim sa takvim profilom ljudi nikakve pregovore smatramo da je poniženje za svakog Apatinca da naš grad bude sabirni smetlarski EU centar. Jedino je prihvatljivo rešenje o prekidanju ugovora sa “Bioneksom”, zaključio je Mrđa.

 Predizborni trikovi, da se smiri tenzija pred izbore? A posle nove laži i nastavak akcije? Uz potrencijalna masovna okupljanja i prosteste.... sve je otvoreno.

I pre, i posle izbora. Jer, ovi što ne daju smeće u svoj grad ne taktiziraju. Staće na barikade. I baš ih je briga za izbore...

Izbori će proći... Neki obrazi će ostati ukaljani. Neki čisti.

A gde će biti “Bioneks” posle izbora? Nevezano za pirolizu....

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.