ponedeljak, 02 avgust 2021 07:49

„ВОЈВОДИНАШУМЕ“: АКЦИЈА ТРАНСЛОКАЦИЈЕ И СПАШАВАЊА РИБЉЕ МЛАЂИ ИЗ РАЗЛИВА ДУНАВА И САВЕ

Као одговоран корисник и управљач 10 делова риболовних подручја “Бачка“; „Банат“ и „Срем“ на рекама Дунав, Сава и Студва у укупној дужини од 395 километара на територији АП Војводине, ЈП “Војводинашуме“ је у складу са Програмом управљања рибарским подручјем донело одлуку о покретању највеће акције спашавања угрожене рибе и рибље млађи из разлива река Дунаве и Саве у протеклих 10 година.

Разлив је залеђе река (рукавци, кубици, баре, депресије) које се пуни водом из главног тока река и идеално су место за мрест рибе. Уколико дође до наглог повлачења реке у главно корито реке, велики број пре свега рибље млађи и ситније рибе остаје заробљен у барама и депресијама Дунава и Саве.

Акција спашавања рибе и рибље млађи и њена транслокација у главне речне токове река Дунава и Саве симболично је названа „Милион јединки рибље млађи у 2021. години вратимо Дунаву и Сави“. У периоду 15. јула до 15. септембра 2021. године планиране су акције спашавања и транслокације на најкритичнијим местима разлива Дунава и Саве и то: Подручје “Обедске баре“ – Сава, Подручје „Ковиљско-петроварадинског рита“ – Дунав, Подручје “Апатински рит“ – Дунав и Подручје “Моношторског рита – Дунав.

Транслокација и спашавање рибе и рибље млађи биће реализовна сопственом радном снагом, а упушћен је позив и Удружењима спортских риболоваца са наведених подручја, да се укључе у ову корисну и хуману акцију спашавања рибе и рибље млађи.

Планирано је да се у наведеном периоду на наведеним подручјма реализује хумано и безбедно хватање и њихова транслокација до главних токова Дунава и Саве, а уколико се покаже потреба, акција ће бити проширена и на друга риболовна подручја којима газдује ЈП “Војводинашуме“.

The post „ВОЈВОДИНАШУМЕ“: АКЦИЈА ТРАНСЛОКАЦИЈЕ И СПАШАВАЊА РИБЉЕ МЛАЂИ ИЗ РАЗЛИВА ДУНАВА И САВЕ appeared first on Radio Dunav.


Као одговоран корисник и управљач 10 делова риболовних подручја “Бачка“; „Банат“ и „Срем“ на рекама Дунав, Сава и Студва у укупној дужини од 395 километара на територији АП Војводине, ЈП “Војводинашуме“ је у складу са Програмом управљања рибарским подручјем донело одлуку о покретању највеће акције спашавања угрожене рибе и рибље млађи из разлива река Дунаве […]

The post „ВОЈВОДИНАШУМЕ“: АКЦИЈА ТРАНСЛОКАЦИЈЕ И СПАШАВАЊА РИБЉЕ МЛАЂИ ИЗ РАЗЛИВА ДУНАВА И САВЕ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.