sreda, 23 mart 2022 15:12

Kako do boljih poslovnih rezultata i zdravijeg radnog okruženja

Stub svakog uspešnog poslovanja jeste skladan i jak tim koji se sastoji iz motivisanih i zadovoljnih pojedinaca. Briga o svojim zaposlenima predstavlja ključ uspeha svake kompanije i nezaobilazna je stavka u organizaciji poslovanja. Poslodavci i menadžeri su svesni važnosti zdravog kolektiva, stoga je njihova delatnost, između ostalog, organizovanje podsticajnog prostora i prijatne atmosfere za rad. Kako bi zaposleni ostvarili što bolje rezultate i ostali motivisani, potrebno je obezbediti što bolje radno okruženje, koje se ogleda u prostranim i provetrenim prostorijama za rad, prijatnoj atmosferi i međuljudskim odnosima između kolega, kao i aktivnostima koje jačaju timski duh.

U narednim pasusima ćemo se osvrnuti na nekoliko stavki koje predstavljaju savršenu formulu za postizanje boljih poslovnih rezultata i kreiranje zdravijeg radnog okruženja.

Podsticajan prostor

Udoban i motivišući radni prostor predstavlja neizostavan segment brige o zaposlenima. Istraživanja su pokazala da svaka uspešna kompanija današnjice posebnu pažnju poklanja uređenju i opremanju poslovnog prostora. Ipak je to mesto gde zaposleni provode većinu dana i potrebno im je obezbediti stimulativan radni kutak. Pored udobnog kancelarijskog nameštaja i svih neophodnih uređaja koji će im olakšati svakodnevno poslovanje, stavlja se akcenat i na prozračnost prostora, koja se postiže prirodnim osvetljenjem i adekvatnim sobnim biljkama. Dokazano je da prirodno osvetljenje pozitivno utiče na funkcionisanje pojedinaca, a samim tim povećava i njihovu produktivnost. Inspirativan poslovni prostor treba da sadrži i poseban deo za opuštanje, budući da je odmor sastavni deo radnog dana. Udobne sofe, mini biblioteka ili pikado učiniće da zaposleni kvalitetnije provedu svoju pauzu i osveženi se vrate novim radnim izazovima.

Važnost zdravih obroka

Izbalansirana i zdrava ishrana predstavlja izazov savremenog čoveka, a pored redovnog vežbanja doprinosi boljem funkcionisanju na radnom mestu. Savremeni način života i stalna trka sa vremenom ne ostavlja nam mnogo prostora za detaljnu pripremu obroka i poštovanje unosa potrebnih nutritivnih vrednosti. Čest ishod biva odlazak u najbližu pekaru ili restoran, koji u svojoj ponudi nemaju najbolji izbor zdravih obroka. Međutim, mnoge kompanije imaju male kuhinje koje dozvoljavaju pripremu željenog obroka, a odlična opcija jeste ketering za firme i njihove zaposlene, poštujući prehrambene želje pojedinaca. Na taj način ćete obezbediti uravnotežen i nutritivno bogat obrok, koji će pozitivno uticati na produktivnost zaposlenih i održavati je na potrebnom nivou.

Jačanje timskog duha

Jedan od najčeščih alatki za jačanje timskog duha i stvaranje koherentnog tima jeste organizacija kvalitetnog team-buildinga. Aktivnost koja služi da se zaposleni bolje upoznaju i kroz interesantne aktivnosti i unaprede komunikaciju i poslovne odnose. Najčešće se organizuju u prirodnom okruženju gde su zaposleni izmešteni iz uobičajene atmosfere i aktivno učestvuju u zajedničkim aktivnostima, poput raftinga, streličarstva, hajkinga i drugih interesantnih rekreativnih sportova. Priroda pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, pa su iz tog razloga okupljanja na ovakvim mestima izuzetno popularna među kompanijama. Boravak u prirodnom okruženju oslobađa nas stresa i predstavlja idealan predah od ubrzanog tempa života.

Prilika za napredovanjem

Kako bi kompanija opstala u današnjem konkurentnom biznis svetu, neophodno je da na različite načine ulaže u svoje zaposlene. Jedna od efektivnih i proverenih metoda jeste obezbeđivanje uslova za konstantno učenje i napredovanje zaposlenih. Organizovanje različitih treninga i edukacija doprineće boljoj produktivnosti zaposlenih i opremiti ih veštinama koje će igrati ključnu ulogu u rešavanju svakodnevnih problema i zadataka. Na taj način ćete unaprediti generalno poslovanje, a zaposleni će se osećati ispunjenije i kompetitivnije.

Osnaživanje

Podrška i osnaživanje zaposlenih neophodan je korak koji svaki lider mora da praktikuje. Pozitivan fidbek je nešto što će dodatno motivisati tim i učiniti da se svi članovi osećaju zadovoljnije i postanu svesniji svog uloženog truda. Prepoznavanje, a potom iskazivanje zadovoljstva i upućivanje pohvalnih i inspirativnih reči stvara zdravo poslovno okruženje i pozitivnu atmosferu. Međutim, reči ne treba da budu jedina podsticajna akcija. Načini na koji možete dodatno motivisati i nagraditi zaposlene jesu fleksibilnost kada je u pitanju radno vreme, veća uključenost u određeni projekat ili edukacija po želji zaposlenog.

Inovativne ideje i uspešni projekti mogu nastati samo u zdravom i pozitivnom poslovnom okruženju, stoga je briga o zaposlenima na vrhu prioriteta svake uspešne kompanije. Koristeći navedene savete zasigurno ćete postići bolje rezultate i pozicionirati vašu kompaniju na zavidno mesto u biznis sferi.

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.