Politika

Pokret slobodnih građana: Vojvodina: Pismo o namerama

Drage građanke i građani Vojvodine,

Snažna podrška koju је Vojvodina dala mojoj predsedničkoj kandidaturi obavezuje da borbu za prevazilaženje mučnog političkog stanja u kom živimo nastavimo zajedno. Moramo da vratimo građanima pravo da po meri svojih potreba i dugoročnih interesa urede svoju zemlju.
Obnovićemo kredibilitet institucija i lično i profesionalno dostojanstvo naših građana. Zato je i pitanje priznanja političkog subjektiviteta Vojvodine među ključnim pitanjima vezanim za način funkcionisanja moderne srpske države: njenog organizacijskog, ekonomskog i demokratskog ustrojstva.

Uređena država mora biti zasnovana na poverenju u vlastite građane — kao što i građanima moramo vratiti veru u državu. Temeljita ustavna reforma, zasnovana na participativnom učešću građana, nužna је za postizanje društvene dinamike kao preduslova svakog napretka. Dosledna decentralizacija i regionalizacija vlasti, uz јаčапје lokalnih samouprava, građanima će omogućiti da učestvuju u uređivanju organizacijskih pitanja koja se tiču kvaliteta življenja i dinamike rešavanja najbitnijih egzistencijalnih problema. Uloga države је da bude institucionalni garant ostvarivosti ovog procesa. Nažalost, mi se danas ne suočavamo samo sa sveopštim centralizmom, već i sa klasičnom despotijom. U Srbiji se odluke više ne donose u jednom centru — nego u jednoj glavi. Zato moramo da pobedimo i razvlastimo despota. Dok se to ne dogodi sve institucije, pa i one pokrajinske, biće samo puki provizorijumi i kukavna fasada njegove uzurptorske volje.

Umesto razmetanja poželjnim političkim frazama, Pokret slobodnih građana želi da, zajedno s vojvođanskim društvom, obnovi pokrajinsku autonomiju — vrati joj izgubljenu suštinu i iskoči iz pogubnih tabloidnih matrica unutar kojih је autonomija doživljavana kao problem ili pretnja monolitnosti i stabilnosti srpske države. Upravo zato, taj „monolit“ se na naše oči svakodnevno raspada. Umesto ponosne i prosperitetne evropske zemlje postali smo veliki zbeg i svetski lider po intenzitetu ekonomskih migracija. Proces sveopšteg zaostajanja i osiromašenja ovde je jedina politička konstanta. Nagrizajuća korupcija, kršenje zakonom garantovanih građanskih parava i ekonomske migracije koje su u Vojvodini najizraženije — naše društvo dovele su do ruba biološkog opstanka. Zaustavljanjem ovih tendencija ne bavi se niko — ni pokrajinska ni republička vlada. Da bi ljudi ostali moramo im vratiti nadu tako što ćemo stvarati društvo realnih šansi i jednakih mogućnosti. Pitanje suštinske vojvođanske autonomije u uređenoj državi Srbiji mora počivati na sistemskim zakonima i jasnoj podeli nadležnosti — а ne da, kao do sada, zavisi od trenutnih odnosa na relaciji između republičke i pokrajinske administracije.

Postavljamo i pitanje političke odgovornosti: gde su se zagubile pokrajinske nadležnosti i ko је odgovoran za njihovo postojano obesmišljavanje i sužavanje? Vojvodina ne sme da bude talac bilo čije nesposobnosti, kompromiserstva ili najcrnjeg političkog nagodbenjaštva i oportunizma. Dužnost političara је da hrabre društvo i podstiču razvoj njegovih potencijala — a ne da ga plaše, učvršćujući gubitnički sindrom kao alibi za vlastite neuspehe. Zato neuspešni moraju da odstupe!

Autonomiji ćemo vratiti njenu suštinu — pre svega u političkom i ekonomskom smislu. Vojvodini niko, pa ni centralna vlast, ne treba ništa da daje, računajući i famoznih 7% proizvedenih u neobavezujuću ustavnu kategoriju. Pitanje Vojvodine tiče se decentralizovanja i same pokrajine — pošto ne nameravamo da jedan centar (Beograd) samo zamenimo drugim (Novim Sadom). Zato ćemo otpočeti dijalog: od Subotice do Vršca, od Pančeva do Bačke Palanke, od Sombora do Kikinde, od Inđije do Sente, od Sremske Mitrovice do Zrenjanina... Zajednička država treba da podstiče i osigura ravnomeran institucionalni, privredni, infrastrukturni, demokratski i demografski razvoj svakog od njenih delova. Pozitivno afirmisanje identitetskih specifičnosti biće osnov nove privredne, kulturne i političke filozofije koja ćе Pokrajinu učiniti razvojnim resursom a ne mestom za udomljavanje isluženih partijskih kadrova.

Moderan, politički realan i institucionalno jasno definisan koncept autonomije Vojvodine u okviru Republike Srbije mora osigurati njenu istinsku, a ne fingiranu autonomnost. Pre svega poštovanjem i očuvanjem nacionalnih, privrednih, verskih, ekonomskih, jezičkih i kulturnih kompleksnosti Vojvodine kao najevropskije regije zajedničke i složene države Srbije. Pokret slobodnih građana zato poziva Vojvođanke i Vojvođane, pojedince i organizacije, da kroz seriju razgovora i tribina, ili direktnim obraćanjima našem Odboru za Vojvodinu na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. uzmu neposredno učešće u dijalogu na teme strateškog unapređenja i razvoja pokrajinske privrede, kulture, ekologije, poljoprivrede, sporta, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, turizma, javnog informisanja, itd... Nijedna država ne može da bude uređena ni srećna ukoliko se građani osećaju kao njeni taoci. Podignimo glave i hrabro iskoračimo — ovo je naša zemlja!

Još vesti iz kategorije...

Top