Politika

Doista je bilo: DJB traži neopozivu ostavku Antonije Nađ Kosanović

Pre skoro godinu i po dana, tačnije, pre 16 meseci, na čelo gradskog resora za sport, decu i omladinu izabrana je Antonija Nađ Kosanović, uspešna sportiskinja, ali što će se pokazati kasnije, bez adekvatnih znanja i kompetenci da iskoristi resurse ovog grada i poboljša položaj dece i mladih u Somboru. U sport se do sada nije mnogo mešala, prepustila je drugima da uprvljaju ovom oblasti dok je svu svoju nekompetentnost iskazala predlažući Lokalni akcioni plan za mlade koji je zahvaljujući njenim stranačkim i koalicionim partnerima usvojen na poslednjoj Skupštini grada Sombora.

Lokalni akcioni plan za mlade (LAP) je strateški dokument koji treba da utvrdi prioritete i mere koje je potrebno uraditi kako bi se poboljšao položaj mladih u našem gradu, te kako bi mladi bili ravnopravni učesnici društvenog života i pokretači pozitivnih promena u svojoj lokalnoj zajednici. Dakle, sve ono što usvojeni LAP nije.

Prilikom formiranja radne grupe koja je trebalo da kreira LAP, gradska većnica je u tu radnu grupu postavila većinom osobe koje nemaju ranije iskustvo u kreiranju strateških dokumenata u ovoj oblasti i koji nemaju adekvatnog iskustva u omladinskom radu i radu sa mladima, a rezultat je jedan od najlošijih strateških dokumenata za mlade u celoj Srbiji! Delovi LAP-a su falisfikovani, tekst dokumenta je pun nelogičnosti, nedefinisanih mera, nejasnih i promašenih ciljeva. Usled nestručnosti i neznanja nisu konsultovana ni viša strateška dokumenta, kao što je pokrajinski akcioni plan i Nacionalna strategija za mlade, niti istraživanje o potrebama mladih koje je rađeno za svrhe izrade LAP-a. Javne rasprave koje su organizovane služile su samo kao kozmetički detalji na suštinski loš dokument.

Za sve gore navedeno, a to je samo jedan mali deo, odgovorna je isključivo Antonija Nađ Kosanović te zbog toga tražimo njenu neopozivu ostavku na mesto gradske većnice!

Propuštena je prilika da se iskaže volja i ulije nada mladima da će se više računati na njih i da će im biti omogućen prostor za adekvatan razvoj i aktivizam i time uspori, a u bližoj budućnosti i potpuno prekine negativan proces odlaska mladih iz našeg grada i iz naših sela, naprotiv, posredno im je ovim LAP-om poručeno da pakuju kofere i idu što dalje. Ono što je u ovom trenutku hitno potrebno uraditi jeste da se ostavkom, odnosno smenom gradske većnice zaustavi propadanje celog sektora i krene u ozbiljan rad sa mladima bez kojih nema napretka ovom Gradu.

Još vesti iz kategorije...

Top