Jul

27. jul - Dogodilo se na današnji dan

916 - Umro je slovenski prosvetitelj Kliment Ohridski, najpoznatiji ucenik brace Chirila i Metodija i njihov saradnik u sirenju slovenske pismenosti i knjizevnosti.

1189 - Veliki zupan Stefan Nemanja ugostio je u Nisu nemackog cara Fridriha I Barabrosu na njegovom proputovanju kroz Srbiju u Trecem krstaskom ratu, i ponudio mu savez protiv Vizantije.

1540 - Pod optuzbom za veleizdaju, pogubljen je Tomas Kromvel, glavni savetnik engleskog kralja Henrija VIII.

1675 - U bici kod Sazbaha, u Holandskom ratu, poginuo je francuski vojskovodja Anri Tiren, komandant francuske vojske u Tridesetogodisnjem ratu.

1789 - Kongres SAD osnovao je Odeljenje za spoljne poslove, koje je kasnije postalo Stejt department.

1830 - U Francuskoj je izbila trodnevna "Julska revolucija" izazvana odlukom kralja Sarla X Burbonskog da ukine slobodu stampe, raspusti tek izabranu skupstinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Skotsku.

1832 - Rodjen je Djura Jaksic, najveci liricar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom knjizevnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme ("Na Liparu", "Ponoc", "Padajte braco", "Otadzbina", "Seobe Srbalja", "Stanoje Glavas").

1835 - Rodjen je Djozue Karduci, najveci italijanski pesnik u prvim decenijama posle ujedinjenja Italije, profesor italijanske knjizevnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za knjizevnost 1906. ("Jambi i epode", "Nove rime", "Varvarske ode").

1839 - Poceo je Opijumski rat izmedju Kine i Velike Britanije kada su kineske vlasti u luci u Kantonu zaplenile i unistile 20.000 sanduka opijuma.

1841 - U dvoboju je poginuo ruski pisac Mihail Jurjevic Ljermontov, pesnik kavkaskih pejsaza i romanticnog buntovnistva, jedan od najznacajnijih pesnika i prozaista ruske knjizevnosti 19. veka ("Junak naseg doba", "Demon", "Pesma o trgovcu Kalasnikovu").

1844 - Umro je engleski hemicar i fizicar Dzon Dalton, jedan od osnivaca atomske teorije materije ("Novi sistem filozofije hemije"). Proucavao je anomaliju neprepoznavanja boja, koja je po njemu nazvana daltonizam.

1872 - Rodjen je srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binicki, autor prve izvedene srpske opere "Na uranku" (na tekst B. Nusica) i "Marsa na Drinu". Osnovao je Beogradski vojni orkestar (1899), a sa Stevanom Mokranjcem Srpsku muzicku skolu, koja je kasnije dobila ime "Mokranjac".

1874 - U Kragujevcu je pokrenut list "Glas javnosti" kao glasilo socijalista Svetozara Markovica.

1905 - U Ljubotinju, u Crnoj Gori, rodjen je Petar Lubarda, jedan od najznacajnijih jugoslovenskih slikara 20. veka. Izlagao je na mnogim izlozbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Bio je clan Srpske akademije nauka i umetnosti.

1917 - Umro je svajcarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju stitne zlezde i znatno doprineo razvoju savremene hirurgije.

1921 - Kanadski lekari Frederik Grant Benting i Carls Best izolovali su insulin, sto je ubrzo omogucilo efikasno lecenje dotad smrtonosne secerne bolesti.

1953 - U Panmundzomu je potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, cime je okoncan trogodisnji rat u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika trupa UN.

1954 - Velika Britanija i Egipat postigli su sporazum o okoncanju 72-godisnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.

1955 - Austrija je obnovila drzavni suverenitet posto su zemlju nakon 17 godina napustile strane trupe - nemacke po zavrsetku Drugog svetskog rata, a saveznicke 10 godina kasnije.

1967 - Umro je srpski pisac Veljko Petrovic, clan Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Matice srpske u Novom Sadu, Srpske knjizevne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja ("Rodoljubive pesme", zbirke pripovedaka "Bunja i drugi u Ravangradu", "Pomerene savesti", "Prepelica u ruci").

1970 - Umro je portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar. Postao je premijer 1932. i vladao uz pomoc vojske i tajne policije do 1968, kada se zbog bolesti povukao sa vlasti.

1980 - U izbeglistvu u Kairu umro je bivsi iranski sah Mohamed Reza Pahlavi. Na vlast je dosao 1941, a zbacen je u Islamskoj revoluciji ajatolaha Homeinija 1979.

1984 - Umro je britanski filmski i pozorisni glumac Dzejms Mejsn, koji je u dugackoj filmskoj karijeri snimio vise od 80 filmova ("Pozar nad Engleskom", Covek u sivom", "Pustinjski lisac", "Julije Cezar").

1985 - U drzavnom udaru u Ugandi svrgnut je predsednik Milton Apolo Obote, koji je bio sef drzave od 1966. do 1971, kada ga je oborio Idi Amin Dada. Drugi put je postao predsednik 1979.

1989 - Krister Peterson proglasen je krivim i osudjen na dozivotnu robiju zbog ubistva svedskog premijera Olofa Palmea 1986. On je kasnije oslobodjen, a ubistvo je ostalo nerazjasnjeno.

1990 - Belorusija je proglasila nezavisnost od tadasnjeg SSSR-a.

1996 - Tokom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala je bomba u zabavnom parku. Poginulo je dvoje i ranjeno 110 ljudi.

Top