Jul

26. jul - Dogodilo se na današnji dan

1847. Liberija, država oslobodjenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala prva nezavisna republika u Africi.

1856. U Dablinu rodjen engleski dramski pisac, novinar i kriticar Dzordz Bernard So. Knjizevnu karijeru poceo pisanjem romana i pozorisnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorisnim delima. Dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1925.

1858. Lajonel Rotsild postao prvi Jevrejin clan donjeg doma britanskog parlamenta.

1875. Rodjen svajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, osnivac "analiticke" ili "kompleksne" psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog, individualno i kolektivno.

1894. Rodjen engleski pisac Aldo Haksli, jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka. Njegovi "romani ideja" zasnovani su na esejistickim modelima rasprava i sukoba nacela.

1908. Rodjen cileanski drzavnik Salvador Aljende Gosens, osnivac Socijalisticke partije i prvi marksista predsednik Cilea. Ubijen u udaru vojne hunte pod vodjstvom generala Augusta Pinocea 11. septembra 1973.

1909. Pokusaj spanske vlade da u Kataloniji mobilise rezerviste za borbe u Maroku doveo do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugusen.

1928. Rodjen americki filmski reziser Stenli Kjubrik, koji se proslavio filmovima razlicitog zanra kao sto su "2001, Odiseja u svemiru", "Paklena pomorandza", "Dr Strejndzlav" i "Lolita".

1941. Predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt zamrznuo svu japansku imovinu u SAD i time obustavio americko-japansku trgovinu.

1943. Rodjen britanski muzicar Mik Dzeger, osnivac i pevac grupe "Roling stouns".

1945. Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobedili laburisti i njihov lider Klement Atli zamenio na mestu premijera Vinstona Cercila.

1950. Vojnici SAD, tokom Korejskog rata, pocinili masakr nad stotinama nenaoruzanih izbeglica u selu No Gun Ri.

1952. Umrla Eva Peron, popularna prva dama Argentine, supruga Huana Perona.

1953. Napadom gerilaca na kasarnu Monkada u gradu Santjago de Kuba Fidel Kastro poceo borbu protiv rezima diktatora Fulhensija Batiste.

1956. Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao Suecki kanal koji je bio pod kontrolom anglo-francuske kompanije.

1963. U zemljotresu u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, poginulo vise od 1.000 ljudi, a grad razrusen.

1965. Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887, stekla nezavisnost.

1974. Konstantin Karamanlis formirao prvu civilnu vladu nakon sedmogodisnjeg vojnog rezima u Grckoj.

1984. Umro americki statisticar Dzordz Horas Galup, direktor i osnivac "Galupovog instituta" za ispitivanje javnog mnjenja.

1995. Peru i Ekvador sporazumeli se o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pogranicnom amazonskom podrucju, okoncavsi medjusobni jednomesecan rat.

2001. Medjunarodni sud za ratne zlocine u Hagu otpecatio optuznicu protiv generala Hrvatske vojske u penziji Ante Gotovine, koji je okrivljen za zlocine nad Srbima za vreme i posle operacije "Oluja" 1995. u Krajini, Hrvatska.

Top