Jun

22. jun - Dogodilo se na današnji dan

Rođeni Vankuver, Macini, Atanacković, Remark i Vajlder, kapitulacija Francuske, operacija Barbarosa, umrli Garland i Aster, papa u RS

1533. Turski sultan Sulejman II Veličanstveni sa Austrijom potpisao ugovor o miru, posle drugog neuspešnog pohoda na Beč.

1535. Mesec dana pošto ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu pogubljen Džon Fišer jer je odbio da kralja Henrija VIII prizna za poglavara novoformirane Engleske crkve.

1757. Rođen britanski istraživač Džordž Vankuver, koji je plovio s kapetanom Kukom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu naziv dobili grad i ostrvo u Kanadi.

1805. U Đenovi rođen italijanski političar i revolucionar Đuzepe Macini, jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobođenje i ujedinjenje Italije.

1815. Posle poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta abdicirao i drugi put.

1826. U Panami, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres, u cilju ujedinjenja južnoameričkih republika.

1826. Rođen Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze posle oslobođenja Srbije od turske vlasti.

1874. Uspostavljena prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894. Afrička država Dahomej, Benin, postala francuska kolonija.

1898. Rođen nemački pisac Erih Marija Remark. Postao poznat po antimilitarističkom romanu \"Na zapadu ništa novo\", prevedenom na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1906. Rođen američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder. Dobitnik nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji.

1914. Srpski kralj Petar Karađorđević povukao se sa vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kralj posle smrti oca, 1921.

1940. Francuska u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš 1918. primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata. General Šarl de Gol u Londonu obrazovao vladu Slobodne Francuske.

1941. Počela operacija Barbarosa, u Drugom svetskom ratu, u kojoj su Hitlerove trupe s više od 150 divizija napale SSSR duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora. Italija i Rumunija objavile rat SSSR.

1941. Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

1965. Japan i Južna Koreja u Tokiju potpisali sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969. Umrla američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland. Kao devojčica se proslavila ulogom u filmu Čarobnjak iz Oza i dobila Oskara.

1987. Umro američki filmski glumac i igrač Fred Aster, koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima s partnerkom Džindžer Rodžers.

1994. Predstavnici Rusije u sedištu NATO u Briselu potpisali pristupnicu Partnerstvu za mir.

2000. Svemirska letelica SAD Marsov osmatrač otkrila naznake o postojanju vode na Marsu.

2001. Nemačka počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001. Ustavni sud Turske zabranio rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u Parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala novu stranku Saadet.

2003. U okviru svoje druge posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle II prvi put je posetio Republiku Srpsku.

2003. Tokom državne posete Londonu predsednik Rusije Vladimir Putin bio i zvaničan gost Bekingemske palate, što je prvi put posle 1874, kada je na dvoru bio ruski car Aleksandar II. Britanski dvor držao zamrznute odnose s Moskvom u znak protesta što su boljševici 1918. ubili ruskog cara Nikolaja II.

2003. Premijer Indije Atal Behari Vadžpaji doputovao u zvaničnu posetu Pekingu. To je prva poseta jednog premijera Indije Kini za poslednjih 10 godina.

Top